Bordtennishistorie – Bordtennis mot bordtennis

B

Bordtennis eller Ping Pong (referert til som henholdsvis t-term og p-term i hele denne artikkelen for å unngå overdreven bruk av søkeordsetninger): som er det riktige begrepet for å beskrive den olympiske sporten elsket av mange rundt om i verden? Avhengig av hvem du spør, vil du sannsynligvis få et annet svar. Noen tror at t-begrepet er det riktige navnet å bruke når det refereres til et mer seriøst spillnivå. Idrettsutøvere som trener i timevis hver dag trener for å spille bordtennis, ikke bordtennis – ifølge noen.

P-termen er et mer avslappet begrep som brukes for å beskrive fritidsspilleren. Gruppen av barn som leker i kjelleren eller garasjen spiller bordtennis – igjen, noen mener. Denne logikken deles av mange rundt om i verden, unntaket er Kina der p-termen fremdeles er en hederlig tittel for en sport de dominerer. Sannheten er at sporten og spillet en gang ble ansett for å være ett i det samme, og begrepene brukes fremdeles om hverandre av mange.

T-begrepet ble først brukt i 1887 på et brettspill opprettet av JH Singer i New York. P-termen ble ikke registrert som et handelsnavn før i 1901 av John Jacques i England. Senere solgte han rettighetene til det amerikanske spillselskapet Parker Brothers. Dette var en tid med intens popularitet for spillet, og det var kjent under begge navnene. På høyden av sin popularitet, i desember 1901, ble “The Table Tennis Association” og “The Ping-Pong Association” dannet i England. De to foreningene fusjonerte i 1903 for å danne “The United Table Tennis and Ping Pong Association”. Dette ser ut til å indikere at de to begrepene den gang ble brukt for å beskrive den samme aktiviteten.

Etter hvert som interessen for spillet begynte å avta, ble foreningen nedlagt i 1904. Da interessen for sporten begynte å gjenopplive på 1920-tallet, ble det oftere referert til å bruke t-begrepet bare for å unngå varemerketvister med Parker Brothers ‘. Selskapet var ekstremt aggressivt for å beskytte sine rettigheter til siktperioden og truet med søksmål når det var nødvendig. Denne frykten for brudd på varemerker kan forklare hvorfor idrettens styringsorgan, ITTF, bruker t-termen i stedet for p-termen i tittelen.

Uten tvil ble det skapt et stort skille da produsenter ikke lenger var i stand til å bruke p-begrepet når de beskrev utstyr de produserte for sporten. Produsenter begynte å merke varene sine med t-sikt. På den tiden var det ingen forskjell mellom utstyret annet enn merkevaren. Parker Brothers enkle handling med varemerker og forbud mot bruk av p-begrepet som ble opprettet to leire med spillere.

I 1935, da det begynte å danne seg lommer med spillere rundt om i USA, fusjonerte The American Ping Pong Association, hvis medlemmer hadde råd til å bruke det dyrere Parker Brothers utstyr, US Amateur Table Tennis Association og National Table Tennis Association danne USATT [http://www.usatt.org/]. Håpet var at en forening ville være mer effektiv til å sette retningslinjer og møte forventninger til sporten. Folk fortsatte da, og fortsetter den dag i dag med å bruke begge begrepene for å beskrive sporten.

Uansett hvilket begrep du velger å bruke, bare fortsett å spille og oppmuntre andre til å bli med deg. Promovering av sporten, ved å bruke hvilket navn du velger, er viktigere enn en kamp om navnet.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta