En kort historie om bordtennis

E

Bordtennis vil uten tvil toppe enhver liste over verdens mest populære innendørsidretter. Det spilles praktisk talt i alle land over hele verden av både unge og gamle, uegnet og atletiske. Den er ekstremt enkel å plukke opp og krever svært liten investering med tanke på utstyr. Du kan lære det på en ettermiddag, bli god på det på en uke, men likevel ta et helt liv å mestre det. Disse unike egenskapene har gjort det til en av verdens favorittidretter.

Kort historie om bordtennis

Opprinnelsen til spillet kan spores tilbake til et salongspill populært på slutten av 1800-tallet i England. Dette enkle spillet besto stort sett av å slå en champagnekork med en bok, frem og tilbake over et stort bord (vanligvis et middagsbord) atskilt i to halvdeler av en rad med bøker (‘nettet’). Opprinnelig ble spillet kalt “whiff-whaff” på grunn av lyden bøkene laget mens spillerne brukte dem.

Den økende populariteten til dette spillet fikk produsentene til å tjene penger og lage spesialutstyr – bord, ball og racketer (som besto av en rull med tykt pergament strukket over en treramme). Lyden som ble laget av disse tidlige racketene da de traff ballen, ga spillet navnet sitt – ‘Ping Pong’ – og dermed ble moderne bordtennis født.

På 1920-tallet var det tusenvis av amatørspillere over hele Europa, og det ble følt et behov for å regulere sporten. I 1926 ble således Det internasjonale bordtennisforbundet (ITTF) ble dannet, som regulerer sporten den dag i dag. Samme år ble det første verdensmesterskapet arrangert i London, og dermed fødte profesjonell bordtennis.

Grunnleggende bordtennisregler

En viktig faktor i populariteten til bordtennis er enkelheten i reglene. Noen idretter, som basketball eller cricket, har et utall av regler som dikterer hvordan spillet skal spilles.

Bordtennis, derimot, består kun av å slå en ball over et bord med et par racketer mens du sørger for at ballen ikke krasjer i nettet, og spretter en gang (og bare en gang) på motstanderens halvdel av spillet. bord. Unnlatelse av å slå ballen inn på motstanderens banehalvdel fører til at en spiller mister et poeng.

Den første spilleren som får 11 poeng vinner et spill. Spillet spilles enten mellom 2 (single) eller 4 (doble) spillere. Selvfølgelig, på konkurransenivå, er det en rekke andre regler angående tjenesten, sprett osv., men en nybegynner trenger bare å kjenne reglene ovenfor for å begynne å spille.

Bordtennisutstyr

Utstyret som brukes til å spille bordtennis består kun av et par racketer, en celluloidplastball og et bord som er adskilt i to halvdeler med et nett. Både racketene og ballen er relativt rimelige og bordet er den eneste “kostbare” delen, selv om du kan kjøpe nybegynnerbord ganske billig.

Racketene eller åreårene er laget av tre og er dekket med gummi på en eller begge sider. Kvaliteten og mønsteret på gummien er ekstremt viktig da den dikterer ballens spinn og hastighet. Selve ballen er laget av celluloidplast og er 40mm i diameter.

Bordet som spillet spilles på må være 9 fot langt, 5 fot bredt, 30 tommer høyt med en hardboard-plate, i henhold til ITTF-forskriftene, selv om amatørspillere ofte bruker mindre bord. Kvaliteten på bordet påvirker spillet mye. Bedre bord gir mer konsekvent sprett, spinn og hastighet.

En verdensidrett

De viktigste land som spiller bordtennis er Kina, Sør-Korea, Singapore, Japan, Tyskland, Østerrike og Sverige. Kina er den dominerende makten i sporten og har vunnet 60 % av verdensmesterskapet siden 1960. Ungarn var en annen dominerende makt i første halvdel av århundret, men har gått betydelig tilbake de siste tiårene. Store turneringer inkluderer OL, verdensmesterskapet, asiatiske og europeiske mesterskap, og verdensmesterskapet i bordtennis.

Endringer i utstyret som brukes til å spille sporten – padler, bord og baller av høyere kvalitet – har brakt nye dimensjoner til spillet og ytterligere økt tilgjengeligheten. I de kommende årene vil bordtennis garantert øke i popularitet over hele verden.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta