Noen av historien bak filmen av Le Mans med Steve McQueen i hovedrollen

N

En del av den følgende historien er hentet fra webbiografien til min venn, International Driving Champion, Tony “a2z” Adamowicz. De ekstraherte delene som skrevet av Tony vises i sitater og fet skrift.

Tony, som kjørte sammen med Chuck Parson i NART 312P Ferrari, var bare 4 år inne i sin profesjonelle karriere da han fikk sin første Le Mans-kjøretur. Tony hadde allerede etablert seg som en rask sjåfør, etter å ha vunnet Trans Am Championship i 1968 i en Porsche 911 og F5000 Championship i 1969 i en Gurney Eagle. Den store Dan Gurney omtalte Tony som den vinnende Eagle -sjåføren noensinne. Da han dro til Le Mans, hadde Tony ikke bare etablert seg så raskt, men som en usedvanlig holdbar utholdenhetssjåfør. Da han gikk inn i NART Ferrari, hadde han allerede løpt 24 timers Daytona to ganger med en første i klassen med en Porsche 911 (4. totalt sett fortsatt den høyeste finishen på en under 3 liters bil) og andre i en NART Ferrari bak NART Ferrari of Parkes og Posey. Det eneste klare bildet av bilen i filmen var i en tidlig scene da den kom på transportøren.

Den virkelige historien om Le Mans fra 1970 var regnet. Sannsynligvis var nær 20 av de 24 timene tilbragt i regn som ofte var voldsomt. Det følgende er Tonys beskrivelse av hendelsene tidlig på morgenen.

“Det var rett før jeg skulle inn for et rutinemessig pitstopp i de små morgentimene, at jeg hadde et av de øyeblikkene i racing som du aldri glemmer. Jeg hadde nettopp passert de viktigste tribunene og var midt i Dunlop Bend da bilen plutselig begynte å hydroplanere. Dette hadde skjedd utallige ganger før på den regnbløtte banen, men ved tidligere anledninger hadde dekkene bare mistet vedheft i et sekund før de fikk tilbake grepet. Denne gangen skjønte jeg imidlertid at jeg var ute kontroll … og på vei direkte mot den utvendige rekkverket- akkurat der Walt Hansgen hadde krasjet ((og døde)). “

“I desperasjon sveivde jeg rattet hardt til høyre i et forsøk på å forårsake overstyring og snurre bilen, samtidig som jeg gjorde meg klar i setet for det jeg var sikker på ville være den uunngåelige krasjen.

Så bet dekkene akkurat nok til å starte halen rundt, og som i sakte film kunne jeg se refleksjonene fra lysene fra karnevalområdet til høyre og det enorme gule skallet til venstre, som virvlet rundt i frontrute.

På et tidspunkt midt i det jeg tror var tre 360-graders spinn, både hørte og kjente jeg et slag bak i bilen. … Jeg var totalt desorientert, … så plutselig, direkte overhead, begynte et gult lys å blinke og jeg ble oppslukt av høylytt skrik av racerbiler som passerte foran og bak. Det gikk raskt opp for meg at jeg hadde stanset rett under Dunlop -broen, og ble parkert over banen vinkelrett på den møtende trafikken. … Det tok ikke mer enn et sekund for meg å få roen tilbake, og da jeg gjorde det, var min første tanke: “Hvis du vet hva som er bra for deg, Adamowicz, må du få helvete ut herfra!”

Vi ble pitted like på veien fra Steve McQueens Solar Productions -team som kjørte en Porsche 908 i løpet utstyrt med tre filmkameraer. Kort tid etter at Chuck trakk seg tilbake på kretsen, gikk skuespiller-sjåføren ned til gropene våre og spurte meg hva som hadde skjedd.

Jeg ga en kort oppsummering av mitt hårreisende snurr, hvoretter han sa: “Jeg tror ikke kamerabilen vår fanget den. Har du noe imot å ta en retake?”

“Filmproduksjon var en seriøs sak for Steve McQueen. I tillegg til å drive sin egen private 908 for å få faktiske løpsopptak, lånte Porsche ham 917K #917-013, fra John Wyer Gulf-teamet til filmscener en uke etter løpet. Mange miles av film ble skutt fra og med 22. juni 1970. Ferrari nektet å låne ut en bil fordi en Porsche ble skrevet for å “vinne” løpet i filmen. Alle (av) Ferrari’s filmet etter selve løpet var kundebiler. “

Det var noen alvorlige tap under filmingen som det ikke ofte snakkes om. “Føreren David piper blåste et dekk på Arnage mens han var foran Parkes 512 Ferrari. Porschen krasjet i barrierer på begge sider av banen, brøt i to, og begge halvdelene kom til å hvile i en grøft. Ulykken kostet Piper underbenet . Heldigvis var det bakre kamerasetet fjernet. Ingen av disse bildene dukket opp i filmen. ” David helbredet bemerkelsesverdig godt, og med et godt bein kjører han fortsatt, etter 38 år, den gjenoppbygde originale 917 i vintage -konkurransen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta