Surviving James Dean (bokanmeldelse)

S

Da jeg så “Surviving James Dean” i bokhyllen, følte jeg at jeg måtte strekke meg etter den, sannsynligvis bare for å mimre. James Dean var idolet mitt i tenårene, selv om jeg ikke var så mye tatt av ham. Fetteren min giftet seg imidlertid med sin første mann fordi han så, gikk og oppførte seg akkurat som James Dean. Da skuespilleren døde, gikk hele vår generasjon mennesker i sorg.

Jeg kan ikke fortelle hvor mye av det jeg leser på bokens sider som kan være sannheten. Det er alltid lett å si noe for eller mot en person etter hans død, fordi han ikke er i nærheten for å fortelle sin sannhet eller forsvare seg mot løgn, hvis det er løgn.

Denne boken er imidlertid et minne om forfatteren William Bast, og den gjenspeiler hans liv, livsstil og måten han ser på sin tidligere romkamerat og venn. Jeg tok ikke denne boken som James Deans sannhet som den ville være i en objektiv biografi, men mer som William Basts sannhet og hans besettelse av skuespilleren.

James Dean var ikke bare et amerikansk ikon; han var et idol over hele verden. Henvisningen til Deans homoseksuelle tendenser bør derfor ikke tas som fakta, siden de kan være farget av forfatterens egne tendenser og hans ærefrykt for skuespilleren. Etter Deans død må forfatteren ha hatt sine glansdager, siden alle, den berømte og det ukjente, satte ham høyt på grunn av vennskapet hans med Dean.

I følge Bast hadde James Dean sine mangler, spesielt når det gjaldt økonomisk ansvar, hensynsløshet og kanskje eksentrisitet, men han var begeistret for livet og viste medfølelse med levende ting. Den beste delen av boken for meg var da de to vennene delte leilighet og hjalp hverandre i nødstider.

Forfatterens språk er direkte og lett å forstå, og noen deler av boken kan være veldig interessante for de som husker James Dean og fremdeles setter pris på minnet. En passasje når forfatteren får sin første tur i Deans berømte hvite Porsche, avslører skuespillerens hensynsløshet som førte til hans død. Passasjer som dette gjør boken verdt å lese.

“Porschen, bygget lavt og slank, tok åsene som de var motorveier, og klemte veien pent med hver forræderisk kurve … Jeg hadde aldri, hele tiden jeg hadde kjent ham, kjørt i en bil med Jimmy da han Jeg hadde kjørt så fort. Den kvelden sverget jeg at jeg aldri ville sykle med ham igjen. “

Forfatteren av boken, William Bast, utdannet ved University of Wisconsin og UCLA, har konsentrert seg mye om James Dean i boken James Dean: a Biography og i “The Myth Makers” et tv -drama. Bast opprinnelig fra Milwaukee, og er bosatt i Los Angeles.

“Surviving James Dean” er i innbundet med 320 sider og ISBN: 156980298X.

Selv om den ble skrevet fra et annet perspektiv og muligens en besettelse, fant jeg boken beskrivende og interessant, fordi den peker på kompleksiteten til to personer som har delt et vennskap, så vel som rom og bord. “Surviving James Dean” kan være verdt å lese hvis du har et åpent sinn om noen usikkerheter.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta